Cykelväskor

CykelväskorCykelväskor är ett väsentligt tillbehör till racercykeln för att ta med sig energi och reservdelar när man cyklar samtidigt som det finns större cykelväskor helt anpassade för att transportera sin racer vid resor.

Den vanligaste typen av cykelväska är den som monteras någonstans på cykeln och som utökar förvaringsmöjligheterna medan man cyklar. Riktigt stora cykelväskor är dock inte anpassade till en racercykel där man t.ex. fäster väskan på pakethållaren eller styret.

För racercyklar rör det sig snarare om förvaring av extra slang, kolsyrepatron, pump, energigels, telefon och andra tänkbara saker man kan tänkas vilja ha med sig medan man cyklar.

För racercyklar är det sadelväskor, ramväskor och liknande mindre väskor som är vanliga. Däremot finns det även lite större väskor som med en stång går ut från sadelstången och ger dig möjlighet att förvara lite mer bakom dig trots att du inte har någon pakethållare. Detta alternativ kan vara bra för dig som använder racercykeln till pendling och vill kunna ha med dig extra utrustning.

För dig som vill köpa cykelväskor så rekommenderas det att besöka någon av cykelbutikerna som vi listar.

Olika cykelväskor:

Sadelväska

Sadelväska är en cykelväska som monteras vid eller på sadeln. De vanligaste modellerna hänger under sadeln och ger ett förvaringsutrymme åt cykelverktyg, extra slang, pump och annat som kan behövas för att fixa cykeln när man befinner sig ute på landsvägen.

Sadelväskor är väldigt populära och de flesta racercyklar brukar ha en för just detta vid träning och pendling då man vill kunna justera felen så snabbt som möjligt själv. Av just denna anledning är det många som använder kolsyrepatron för att snabbt kunna pumpa upp en ny slang också och dessa väskor är perfekta förvaringsställen för detta.

Sadelväska stor

Det finns större sadelväskor också som med en stång ut från sadelstången håller en robust väska på plats som kan ha hyfsat med lagringsvolym (se bild för exempel). Dessa väskor är inte så vanliga på racercyklar men kan absolut vara alternativ för dig som pendlar och vill ha med ombyte, extra kläder eller något annat. Oftast går väskan enkelt att bara lossa och ta med sig in när du anlänt också.

Sadelväskor är inte så dyra utan en enkel sadelväska kostar ca 200 kronor och brukar vara vattenavvisande vilket gör att de tåler en hel del regn.

Ramväska

Ramväska StyrväskaRamväskor som ibland även kallas styrväskor är cykelväskor som fästs i ramen och är cykelväskor som inte är så breda. De fästs normalt sätt fram eller bak där cykelramen vinklar sig och gör att de är mer lättillgängliga under cykelfärden.

Ramväskan är en lämplig plats att förvara lite extra energi under längre cykelpass och om det är monterade fram mot styret blir de ofta väldigt lätta att komma åt även när man cyklar eller rullar. Oavsett om det är en längre cykeltävling eller träningspass så kan ramväskan komma väl till pass.

Ramväskor bör vara så smala som möjligt för att inte fånga upp onödigt mycket vind och vara i vägen för dig som cyklar. Det är oftast inte ovanligt att väskan är lite bredare än stången men det kan vara värt att tänka på.

Det är även lämpligt att förvara telefonen i ramväskan och är den inte vattentålig så bör du även förvara den i en plastpåse. Ramväskor är precis som sadelväskor inte speciellt dyrt.

Transportväska

TransportväskaTransportväskan är knappast en cykelväska du kommer behöva direkt i samband med din första racercykel, eller förmodligen inte i alla fall. Transportväskan är en väska där du kan förvara hela cykeln vid resor där du behöver packa ner och skydda cykeln (t.ex. flygresor).

Med transportväskan monterar du oftast bara av hjulen och skruvar av pedalerna och möjligtvis styret för att få ner allting i väskan. Där efter ligger din racercykel bra förvarat med skyddande material och som gör att du ganska snabbt kan montera ihop din racercykel på slutdestinationen.

En transportväska är ett måste om du ska flyga med din cykel och det kommer räknas som ett extra bagage. Detsamma gäller om du vill ha med dig en extra uppsättning hjul/däck som då kräver en hjulväska och blir ytterligare ett bagage.

För dig som vill tävla i Ironman utomlands eller kanske åka på träningsresa till en varm spansk ö med lite härlig natur att utforska så kommer transportväskan vara ett givet köp. Det är också vettigt att lägga ner pengar på detta så du från början får en bra transportväska som skyddar din dyra cykel. En bra transportväska kan dock lätt kosta ett par tusen kronor.

Vid resor så dubbelkolla vilka försäkringar du har och vad som gäller ditt bagage.

Hjulväska

HjulväskaEn hjulväska är precis som namnet antyder på en väska där du kan förvara hjul. En hjulväska kan oftast förvara ett enskilt hjul eller ett par (set) av cykelhjul och ska du på träningsresa utomlands och vill ha med dig ett par extra däck av någon anledning (antingen som reserv eller som alternativ) så är en hjulväska något du bör investera i.

Priset för hjulväskor ligger betydligt lägre än transportväskor som tur är men det kostar ändå en del för att få en väska som skyddar hjulen och ekrarna så att de inte tar skada i transport.

Telefonväska

För dig som vill ha din telefon lättillgänglig under din cykelfärd och samtidigt kunna se displayen så är en telefonväska något för dig då den fästs på styret med ett genomskinligt plast fodral som gör att du kan se skärmen på telefonen medan du cyklar.

Syftet med att kunna se sin telefon kan såklart vara många även om en cykeldator som är sammankopplad till telefonen för att visa smarta notifieringar om meddelande och telefonsamtal antagligen är ett bättre val i nästan alla situationer så kanske det ändå finns bra anledningar att satsa på en telefonväska.

Andra väskor

För racercyklar så är ovannämnda väskor det absolut vanligaste och borde räcka för de allra flesta. Att montera på packväskor för att kunna handla mat gör sig mycket bättre på en hybridcykel med pakethållare än på en racercykel. Skulle du vilja titta på den typen av cykelväskor så finns de i butikerna vi listar också.

Köp cykelväska på nätet

Att handla tillbehör till cykeln på nätet är ett bra sätt att spara pengar och få tillgång till ett större utbud och fler alternativ än vad du annars hade haft. Cykelväskor är inget undantag och även om en liten sadelväska inte är så dyr så är det inte ovanligt att man behöver komplettera med något klädesplagg, belysning, energibars, extra slag o.s.v.

I de butikerna vi listar så hittar du massor av cykelutrustning till bra priser som snabbt och enkelt levereras hem till dig eller ditt postombud.

Kommentarer inaktiverade.