Bra racercykel för nybörjare

Billig racercykel till nybörjare av Scott. Ram i Aluminium och kör Shimano Tiagra. Finns hos butikerna.

Som nybörjare är det lätt att man fastnar på detaljer i valet av en bra racercykel men i verkligheten behöver det inte vara så svårt.

Många nybörjare vill inte lägga för mycket pengar på en ny racercykel men vill samtidigt ha något som fungerar bra oavsett om det är till regelbunden träning och pendling eller till kanske tävling och events som Vätternrundan. I vår guide för billiga racercyklar går vi igenom mycket av vad man bör tänka på vid valet av en billig racer och de tips som nämns där är riktade till nybörjare.

Vi kommer förutsätta att du inte vill lägga onödigt mycket pengar på en racercykel när du är nybörjare och många lägger sig i intervallet 10 000 – 30 000 kr när de handlar sin första racer. Detta är dock en stor skillnad i pris och man kan såklart inte förvänta sig detsamma inom hela detta spannet.

Exempel på bra racercyklar

Vill du som nybörjare ha några snabba och enkla förslag på vad för racercykel som skulle var bra i olika prissegment så har vi här nedanför tagit fram ett par modeller i olika prisklasser.

Crescent Deca Herr Racer

Crescent Deca Damracer

Crescent Deca – Prisgrupp 10 000 kr

Crescent som är ett svenskt märke och tillverkar racercyklar för svenskt klimat hemma i Varberg. De är ett populärt alternativ och har flera modeller i olika prisklasser. Deras Deca är en perfekt instegsmodell för träning och motionslopp och ger väldigt mycket för pengarna. Den finns i olika färger så du har möjlighet att även vara lite fåfäng.

Crescent Deca använder sig av Shimanos 105-grupp vilket ger dig totalt 20 växlar och ett kompetent system att bygga vidare på om du vill göra uppgraderingar. För att hålla priset nere kommer kassett, vevparti och kedja från andra grupper hos Shimano men för en nybörjare räcker detta långt och speciellt för dig som vill hålla en stram budget.

Cykelns ram är tillverkad i aluminium medan framgaffeln är tillverkad av aluminium och kolfiber vilket gör att du får en lite bättre vibrationsdämpande effekt.

Ramstorlekarna skiljer sig lite efter vilken färg de har och om den designen främst riktar sig till herr eller dam. Totalt väger cykeln in på 9.8 kg.

Crescent Deca är en kompetent och billig racercykel som är perfekt för dig som vill träna och ta dig runt Vätternrundan.

Rekommenderat pris är 10 995 kronor men finns att hitta billigare. Speciellt under höst och lågsäsong då kan säljas ut.

Köp hos Cykelkraft

 

 Vitus Venon VR Disc - bra racer Vitus Venon VR Disc – Prisgrupp 20 000 kr

Vitus är ett franskt märke och har tillverkat cykelramar sedan 1970-talet. Deras Venon VR Disc ger väldigt mycket racercykel för pengar i prisgruppen runt 20 000 kr och lämpar sig väl för dig som vill lägga lite mer och få en lite bättre racer från början.

Vitus Venon VR Disc använder sig av Shimanos Ultegra grupp i kombination med t.ex. kassett från 105-gruppen. Resultatet är en väldigt bra racer med växlar och vevparti som passar perfekt till en motionär som siktar högre.

Racercykeln är tillverkad i kolfiber och väger in på 8,45 kg för rammodellen på 54 cm.

Vivus Venon VR Disc är en välkonstruerad racer med intern vajerdragning, väl utformad ram för bättre följsamhet och komfort.

Riktpriset ligger på 21 999 kr men inte omöjligt att hitta för under 20 000 kronor på höstens kant.

Denna racercykel med kolfiberram och bra utrustning på cykeln gör att du får väldigt mycket för pengarna. Perfekt för dig som vill investera i en väldigt bra racercykel från början.

Den fick även 9/10 i betyg när Cycling Weekly testade den med omdömet:

This is an bike ideal for those wanting a bike that combines practicality, simple maintenance, great comfort and a more aggressive geometry than most other ‘sportive’ frames.

Läs hela deras test

Köp hos Wiggle

Checklista för racer till nybörjare

Här är en del punkter som kan vara smart att gå igenom när du väljer en racercykel som nybörjare.

  • Var inte dumsnål utan se till att du får det du verkligen behöver.
  • Om budgeten är tight satsa på det som är mest väsentligt för en billig racer.
  • Ge plats åt fåfängan men låt den inte styra. En snygg cykel är kul men låt det inte vara avgörande i exakt vilken cykel du väljer.
  • För en bra upplevelse satsa gärna på t.ex. Shimano’s 105-serie eller bättre. Lista över deras system och serier hittar du här.
  • Välj rätt ramstorlek för din längd. Det är väldigt viktigt att du får en racercykel som har rätt storlek för att göra timmarna i sadeln så bekväm som det går.
  • Om du köper en racercykel för träning inför Vätternrundan kan uppgradering av hjulen vara det bästa du kan göra någon vecka innan loppet går av stapeln.
  • Begagnat är ett bra val om du är insatt i cyklar och vet vilka defekter du ska leta efter för att sin tur ha en uppfattning om hur mycket pengar i service och byte av delar du kommer behöva lägga på den.
  • Om du har en begränsad budget så räkna även med vad kringkostnader som cykelkläder, cykelskor, hjälm, vattenflaskor, belysning, cykeldator och mycket mer kostar. Det är inte bara racercykeln som kostar pengar utan där är mycket runt omkring.

Möjligheter att uppgradera

Du kan bygga en cykel från grunden genom att köpa delar själv och bygga ihop ram, styre, sadlar med hjul, växlar och bromsar. Det finns en del tankar kring att om man väljer en bra ram så kan man växa med cykeln genom att successivt byta ut hjulen och däcken mot bättre vevparti och växlar.

Fördelen med att successivt uppgradera sin racer är att det inte blir så stora kostnader på en gång och du kan stega upp i takt med att du blir bättre. Att sälja sin racercykel begagnad och köpa helt nytt är givetvis ett alternativ men då får du alla kostnader på nytt. Av just denna anledning brukar man höra att det kan vara smart vid köp av en billig racercykel att i alla fall ramen är något som kan hålla en längre tid. Är man lite fåfäng är det antagligen denna del som blir rätt viktig också då den ska ha rätt färg och design.

Det brukar ge väldigt mycket att byta hjul och däck på en billig racercykel. Detta är roterande vikter och påverkar känslan av cykeln väldigt mycket. Så ett par bra och lätta hjul kan lyfta känslan enormt och behöver inte kosta skjortan heller utan du får ett bra sätt för 4000 kronor.

Detsamma gäller vevparti, växlar, kassetter som ett bra riktmärke är att satsa på Shimano’s 105 som vi nämner i guiden för billiga racercyklar och som är väldigt bra för nybörjare. I takt med att du blir bättre och i takt med att det slits ner så kan det bli aktuellt att byta upp sig ett steg till kanske Shimano’s Ultegra. Möjligheterna är i alla fall dina att uppgradera och satsa på det du tycker behöver en störst uppgradering.

Kommentarer inaktiverade.