Bra racercykel för nybörjare

Billig racercykel till nybörjare av Scott. Ram i Aluminium och kör Shimano Tiagra. Finns hos butikerna.

Som nybörjare är det lätt att man fastnar på detaljer i valet av en bra racercykel men i verkligheten behöver det inte vara så svårt.

Många nybörjare vill inte lägga för mycket pengar på en ny racercykel men vill samtidigt ha något som fungerar bra oavsett om det är till regelbunden träning och pendling eller till kanske tävling och events som Vätternrundan. I vår guide för billiga racercyklar går vi igenom mycket av vad man bör tänka på vid valet av en billig racer och de tips som nämns där är riktade till nybörjare.

Vi kommer förutsätta att du inte vill lägga onödigt mycket pengar på en racercykel när du är nybörjare och många lägger sig i intervallet 10 000 – 30 000 kr när de handlar sin första racer. Detta är dock en stor skillnad i pris och man kan såklart inte förvänta sig detsamma inom hela detta spannet.

Exempel på bra racercyklar

Vill du som nybörjare ha några snabba och enkla förslag på vad för racercykel som skulle var bra i olika prissegment så har vi här nedanför tagit fram ett par modeller i olika prisklasser.

Trek Domane AL 2 Disc billig racercykel

Trek Domane AL 2 – Prisgrupp 10 000 kr

Trek Domane AL 2 är en mycket prisvärd racercykel anpassade för både herr och dam (unisex).Ramen är tillverkad i aluminium och väger in runt 10 kg (10,74 kg för 56 cm ram) vilket får anses vara en bra nivå för en instegsmodell bland racercyklar.

Trek Domane AL 2 använder sig av Shimanos billigare alternativ vilket är en bidragande faktor till det lägre priset. För dig som är ute efter en väldigt billig racercykel som fungerar bra att träna på och även genomföra Vätternrundan på så är detta inget dumt val alls.

För dig som vill satsa på landsvägscykling under flera år kan dock få ut mer av att välja en något mer påkostad modell med t.ex. Shimanos 105-serie.

Köp hos Cykloteket

 

Scott Addict 20 Disc - bra racercykel

Scott Addict 20 – Prisgrupp 30 000 kr

Scott Addict 20 är en mycket bra racercykel med ramen tillverkad i kolfiber och som även använder broms- och växel-systemet från Shimano 105.Det tydliga valet av mer påkostade och pålitliga komponenter gör att denna racercykel passar sig väldigt bra för den som vill satsa en lite större slant för landsvägscykling.

Priset kan anses vara onödigt högt för den som bara vill genomföra Vätternrundan har använda sin racercykel som alternativ träningsmetod. Om man däremot har för avsikt att spendera många hundra mil på cykeln årligen så är detta ett väldigt bra köp för nybörjaren.

Den väger också lite mindre än motsvarande cyklar med ram i aluminium. Cykelns vikt är angiven till ca 8,5 kg men varierar något beroende på ramstorleken du väljer.

Köp hos Cykloteket

Checklista för racer till nybörjare

Här är en del punkter som kan vara smart att gå igenom när du väljer en racercykel som nybörjare.

  • Var inte dumsnål utan se till att du får det du verkligen behöver.
  • Om budgeten är tight satsa på det som är mest väsentligt för en billig racer.
  • Ge plats åt fåfängan men låt den inte styra. En snygg cykel är kul men låt det inte vara avgörande i exakt vilken cykel du väljer.
  • För en bra upplevelse satsa gärna på t.ex. Shimano’s 105-serie eller bättre. Lista över deras system och serier hittar du här.
  • Välj rätt ramstorlek för din längd. Det är väldigt viktigt att du får en racercykel som har rätt storlek för att göra timmarna i sadeln så bekväm som det går.
  • Om du köper en racercykel för träning inför Vätternrundan kan uppgradering av hjulen vara det bästa du kan göra någon vecka innan loppet går av stapeln.
  • Begagnat är ett bra val om du är insatt i cyklar och vet vilka defekter du ska leta efter för att sin tur ha en uppfattning om hur mycket pengar i service och byte av delar du kommer behöva lägga på den.
  • Om du har en begränsad budget så räkna även med vad kringkostnader som cykelkläder, cykelskor, hjälm, vattenflaskor, belysning, cykeldator och mycket mer kostar. Det är inte bara racercykeln som kostar pengar utan där är mycket runt omkring.

Möjligheter att uppgradera

Du kan bygga en cykel från grunden genom att köpa delar själv och bygga ihop ram, styre, sadlar med hjul, växlar och bromsar. Det finns en del tankar kring att om man väljer en bra ram så kan man växa med cykeln genom att successivt byta ut hjulen och däcken mot bättre vevparti och växlar.

Fördelen med att successivt uppgradera sin racer är att det inte blir så stora kostnader på en gång och du kan stega upp i takt med att du blir bättre. Att sälja sin racercykel begagnad och köpa helt nytt är givetvis ett alternativ men då får du alla kostnader på nytt. Av just denna anledning brukar man höra att det kan vara smart vid köp av en billig racercykel att i alla fall ramen är något som kan hålla en längre tid. Är man lite fåfäng är det antagligen denna del som blir rätt viktig också då den ska ha rätt färg och design.

Det brukar ge väldigt mycket att byta hjul och däck på en billig racercykel. Detta är roterande vikter och påverkar känslan av cykeln väldigt mycket. Så ett par bra och lätta hjul kan lyfta känslan enormt och behöver inte kosta skjortan heller utan du får ett bra sätt för 4000 kronor.

Detsamma gäller vevparti, växlar, kassetter som ett bra riktmärke är att satsa på Shimano’s 105 som vi nämner i guiden för billiga racercyklar och som är väldigt bra för nybörjare. I takt med att du blir bättre och i takt med att det slits ner så kan det bli aktuellt att byta upp sig ett steg till kanske Shimano’s Ultegra. Möjligheterna är i alla fall dina att uppgradera och satsa på det du tycker behöver en störst uppgradering.

Kommentarer inaktiverade.