Cykeldatorer är ett praktiskt tillbehör till en racercykel och ger väldigt många bra funktioner för både den som vill träna och tävla med cykeln men det gäller att hitta den bästa cykeldatorn för dina behov.
En bra cykeldator idag har inbyggd GPS som tydligt visar sträcka, hastighet och kadens samtidigt som den kan hjälpa dig att följa inplanerade rutter med vägvisning. Den visar även puls om du har tillkopplat pulsband vilket ger dig ett arsenal av information för att träna på rätt nivå och inte förbruka mer än vad du kan under tävling.
Cykeldatorerna har en mängd andra funktioner för att hjälpa träningen och en del modeller tillåter dig även att koppla cykeldatorn till kraftmätare, planera rutter, dela din position live med vänner och stöd för att användas inomhus tillsammans med t.ex. cykeltrainer. På denna sida går vi igenom allt du behöver veta för att hitta den bästa cykeldatorn för dig.
Innehållsförteckning
- Bästa cykeldator
- Hur vi utser bästa cykeldatorn
- Välja en bra cykeldator
- Frågor och svar om cykeldatorer
De bästa cykeldatorerna
Nedan hittar du tre cykeldatorer som är bäst i sina olika prisklasser. Vi börjar med den lyxigaste modellen och avslutar med den bästa cykeldatorn i budgetsegmentet.
Det finns även Garmin Edge 1030 för de som vill ha det absolut bästa sett till teknik. Eftersom de flesta cyklister däremot nöjer sig med 830 och 530 så har vi främst riktat in oss på dessa.
Garmin Edge 830 – Bäst i test Garmin Edge 830 tillhör toppsegmentet av cykeldatorer hos tillverkaren Garmin och är den bästa och mest fullmatade cykeldatorn du kan hitta. Den har stöd för alla funktioner som du kan tänkas behöva av en cykeldator och även kompatibel med Garmins kraftmätare och annan extern utrustning.Garmin Edge 830 har såklart inbyggd GPS som visar sträcka och hastighet tillsammans med kadensmätaren som inkluderas tillsammans med pulsbandet om du väljer ”Bundle-paketet”.Precis som med alla Garmins produkter synkroniserar du all träningsdata från cykeldatorn till Garmin Connect där du kan utvärdera din träningspass. Den har också stöd för Shimano Di2 elektroniska växelsystem så du kan se vilken växel du har direkt på skärmen och kontrollera din cykeldator utan att flytta onödigt fokus. Den har en mängd bra träningsanpassade funktioner för att göra din träning bättre, lättare och roligare. Givetvis synkroniserar den även med din Smartphone och Garmins App vilket gör att du dels kan få notiser om meddelande och telefonsamtal direkt på cykeldatorn. Du kan även sända ut information och dela din position med vänner och familj. Garmin Edge 830 är en mycket kompetent cykeldator och en av de bästa alternativen du kan välja. Köp hos Cykloteket
|
|
Garmin Edge 530 – Bästa instegsmodell Garmin Edge 530 är en upphottad modell av den tidigare populära Edge 520/500 och har blivit en storsäljare då den ger väldigt mycket cykeldator för pengarna. Den är enligt oss den bästa och mest prisvärda cykeldatorn för dig som vill ha en väldigt bra instegsmodell.Garmin Edge 530 ger dig full tillgång den statistik som du behöver medan du tränar eller tävlar samtidigt som den ger dig möjligheten att koppla ihop cykeldatorn med kraftmätare, cykeltrainers och andra tillbehör.Den största skillnaden mellan Garmin Edge 530 och 830 är att med 530 får du knappar istället för touch-display vilket inte behöver vara negativt om du föredrar det. I övrigt är modellerna väldigt lika i vad du kan göra och uppnå med dem och Garmin Edge 530 är en väldigt bra cykeldator för träning och tävling. Med priset i fokus är den bäst i det segmentet vilket många tester även visat. Den tidigare modellen Garmin 520 hade inte stöd för kartor men det har däremot 530 vilket gör att skillnaderna mellan 530 och 830 är mindre än förut. Bundle-paketet inkluderar pulsmätare, kadenssensor och fartsensor vilket rekommenderas. Köp hos Cykloteket
|
|
Garmin Edge 130 Plus – Bästa budgetval Garmin Edge 130 Plus är den bästa av de billigare cykeldatorerna du kan köpa.I jämförelse med t.ex. Edge 530 som kanske är närmsta valet upp i prisklass så får du nu istället en svartvit skärm, 12 h batteritid istället för 20 h, mindre minne för rutter m.m. Du får heller inget stöd för kartor och således svårare att planera alternativa rutter.Även många smarta funktioner är nerskalade och du tappat stöd för Group LiveTrack vilket är trevligt om du är medlem i en cykelgrupp eller cykelklubb. Även om cykeldatorn har många funktioner borttagna så är det inget dåligt val för den som vill komma billigare undan med en bra cykeldator. Ett bra alternativ till Garmin Edge 130 Plus är däremot Wahoo Elemnt Roam GPS eller Wahoo Elemnt Bolt. Letar du efter en billig cykeldator från Garmin så är Edge 130 Plus det bästa alternativet. Vi tycker dock man får ut väldigt många extra funktioner genom att gå upp till 530 som blivit den mest populära cykeldatorn. Köp hos Cykloteket
|
De flesta cykeldatorer säljs med och utan bundle, vilket innebär att de säljs med tillbehör som t.ex. pulsband, kadenssensor och fartsensor. Det billigaste är att inte välja bundle men för träning och tävling med racercykel rekommenderas ett pulsband som kan hjälpa dig att hålla koll och visa pulsen på cykeldatorn. De övriga tillbehören får du helt enkelt avgöra själv om du behöver.
Hur vi utser bästa cykeldatorn
Cykeldatorer är egentligen ett rätt så komplext ämne där vilken som är det bästa cykeldatorn kan diskuteras ett bra tag. Men när det kommer till racercyklar försvinner ofta en del behov som de avsedda för sightseeing eller offroad har. Kvar finns en handfull cykeldatorer att välja mellan och att hålla sig till någon av de större tillverkarna som t.ex. Garmin eller Polar har sina klara fördelar.
Att ha en bra insikt i vad marknaden har att erbjuda och vad cyklisternas behov är så är det lätt att vaska fram de få kandidater som som kan slåss om titeln som den bästa cykeldatorn. Garmin har länge varit ledande på att utveckla cykeldatorer och tillbehör vilket gör att de oftast är med i slutstriden oavsett hur man vänder och vrider på det.
Men att bara blint lita på att Garmin erbjuder de bästa cykeldatorerna vore naivt vilket gör att vi regelbundet håller hos uppdaterade med de senaste testerna för att kunna se om andra modeller utses som bäst i test. Vi kommer dock göra vår egna bedömning av deras tester för att anpassa det till den svenska marknaden, tillgång på produkter och support i Sverige. Dessutom är de cykeldatorer vi listar här de som vi anser vara bäst för racercyklar för träning och tävling och inte för någon annan typ av cykling.
I många tester hamnar Edge 1000 och Edge 520 som toppmodeller beroende på vad man vill ha. Men vi anser att Edge 1000 är onödigt stor vilket gör att Edge 820 är ett mycket bättre alternativ där, speciellt för de som tränar och tävlar.
Källor på externa tester
Tester utförda av andra som vi tar med i beräkningen och presentationen ovan. Ett bra sätt att se till så att de modeller vi själva anser vara bäst i test även har bra källor att stärka det med.
- testat.nu – Den svenska testsajten Testat.nu granskar marknaden och tar fram de bästa produkterna inom olika segment. Deras vägledning i vilken cykeldator som är bäst i test har vi använt som underlag.
- cyclist.co.uk – Om Garmin 520 ”Gör i princip allting du vill att en cykeldator ska göra och gör det väldigt bra” med betyg 9 / 10.
Hur man väljer en bra cykeldator
Cykeldatorer finns från några hundra kronor upp till ca 6 000 kronor för de senaste toppmodellerna. Att välja en bra cykeldator innebär att välja en som har de funktioner som man faktiskt är i behov av idag och imorgon samtidigt som kvalitet såklart blir en faktor.
De enklaste cykeldatorerna har ingen inbyggd GPS utan mäter bara hur hjulen snurrar för att kunna ange sträcka och hastighet. Detta är inget vi rekommenderar ens till de som precis börjat använda en racer för att träna oavsett om det är på en låg nivå eller inför Vätternrundan så är en bättre cykeldator värd pengarna.
GPS innebär att du får en mycket bättre insyn i sträckan och kan även följa upp efteråt på karta var du cyklat vilket är lite kul och även se vilken hastighet man har hållit i just den där svåra backen man försöker attackera varje gång man möter den. Samtidigt får man en viss information om höjdskillnader vilket även det kan vara intressant.
Ett pulsband gör att du får en helt annan uppfattning om vilken energiåtgång och hur tufft ett träningspass varit. Denna information tillsammans med träningslängd är ett bra sätt att ta reda på hur mycket energi (kcal) man gjort av med och även få hjälp med rekommenderad återhämtning i vissa fall.
De billigaste cykeldatorn vi listar ovan från Garmin är den bästa cykeldatorn i de lägre prisklasserna vi rekommenderar. Den ger dig den viktigaste funktionaliteten om än på en liten display men med möjlighet att enkelt sammankoppla med sin smartphone och utvärdera cykelpassen efteråt. Har man en väldigt begränsad budget så är detta det lägsta du bör sikta på.
Det är viktigt att komma ihåg att det är onödigt dyrt att köpa en cykeldator för att bara några månader senare inse att man behövde modellen större och uppgraderar då istället. Därför rekommenderar vi Garmin 520 till de som använder racercykeln till träning och tävling på en ganska frekvent nivå. Vill du gå upp ännu högre så är det Garmin 820 du kan titta på.
Möjligheten här att sitta hemma och planera rutter på en karta och få hjälp med om du ska svänga höger, svänga vänster eller köra rakt fram när en korsning närmar sig kan vara gudomligt. Du får även möjlighet att hålla koll på andra om du cyklar i grupp vilket kan vara bra efter att man fixat en punktering eller kommit lite efter. Dessa modeller ger så mycket mer och en större skärmyta gör att du ser tydligare och mer information än vad du gör på de minsta vilket är en säkerhet i sig att inte behöva trycka på knappar med man cyklar.
Frågor & Svar om cykeldatorer
Vanliga frågor och svar om cykeldatorer till racercyklar hittar du här nedanför.
Frågor om cykeldatorer
- Vad är en cykeldator?
- Varför nämns bara Garmin som bästa cykeldator?
- Finns det trådlösa cykeldatorer?
- Kan man mäta kadens och kraftmätning med cykeldator?
- Vilket märke är bäst för cykeldatorer?
- Har alla cykeldatorer inbyggd GPS?
- Kan man planera rutter med cykeldatorn?
- Fungerar cykeldatorn i triathlon också?
- Vad innebär en kraftmätare/wattmätare?
- Hur fungerar billiga cykeldatorer?
- Kan man köpa bra cykeldatorer på nätet?
Vad är en cykeldator?
En cykeldator är en liten dator med display avsedd att monteras på en cykel och visar data som t.ex. hastighet och sträcka för cyklisten.
Till en början var cykeldatorer ganska enkla som mätte hur snabbt hjulet snurrade ett varv för att avgöra hastighet och total sträcka under passet. Denna teknik används fortfarande på väldigt billiga cykeldatorer medan de lite bättre och mer populära varianterna idag använder inbyggd GPS.
På många sätt liknar idag de bästa cykeldatorerna en liten annorlunda mobiltelefon med display och knappar och tillhandahåller cyklisten med väldigt många bra funktioner för att mäta sträcka, hastighet, höjdmeter, effekt i tramptagen och kadens. Tillsammans med smarta funktioner som navigering och möjlighet att följa upp sitt träningspass efteråt för att analysera det så bjuds cyklister idag på alla information de behöver för att optimera sin träning och tävling på bästa sätt.
Varför nämns bara Garmin som bästa cykeldator?
Garmin är ledande inom tillverkning av cykeldatorer. Där finns några andra tillverkare som kan på en del fronter mäta sig med Garmin men när det kommer till ett heltäckande stöd med onlinetjänster och tillbehör till produktens funktioner i sin helhet så är det Garmin som dominerar från ett ganska lågt prissegment och uppåt.
Finns det trådlösa cykeldatorer?
Ja många av de bättre cykeldatorerna med inbyggd GPS är trådlösa. Du kan ofta para ihop dem med din mobiltelefon för att få se smartmeddelanden medan du cyklar, synkronisera dina träningspass och även kommunicera med en del sensorer på cykeln.
Kan man mäta kadens och kraftmätning med cykeldatorn?
Ja det går utmärkt men kräver ofta extra utrustning ut över själva cykeldatorn. Många av Garmins cykeldatorer som säljs i bundle (paket) har inkluderad sensor för kadens så du kan få information om ditt tempo i tramptagen.
För kraftmätning krävs det oftast att du byter ut pedalerna på cykeln till några som kan mäta din kraft i varje tramptag. Detta är inte den billigaste utrustningen och rekommenderas inte till nybörjare om man möjligtvis inte har väldigt stora planer på sin landsvägscykling med racern.
Effektmätning med wattmätare ger dig optimal input i hur mycket energi du slösar i varje tramptag och kan ge dig en indikation under tävling om du ska släppa efter eller hänga på klungan. På träning kan du köra intervaller som ligger i exakt rätt ansträngningsnivå även om pulsband ofta ger en okej bild av detta med.
Vilket märke är bäst för cykeldatorer?
För racercyklar och då landsvägscykling så är Garmin bäst. De tillhandahåller de bästa cykeldatorerna och de mest fullfjädrade varianterna med mängder av tillbehör.
Polar har också några bra cykeldatorer som finns tillgängliga på svenska marknaden.
De riktiga billiga cykeldatorerna tillverkas av olika aktörer men här är Sigma relativt stora och kända.
Du kan besöka tillverkarnas hemsidor för Garmin, Polar och Sigma för mer information.
Har alla cykeldatorer inbyggd GPS?
Nej men de som är värda att lägga pengar på har. De billigaste cykeldatorerna med inbyggd GPS börjar att dyka upp runt en prislapp på 1200 kronor. Här får man helt okej cykeldator för den som vill komma billigt undan och går man upp till runt 3000 kronor så finns det väldigt många bra modeller och där du kan få ut det bästa av cykeldatorn.
Det finns dock en uppsjö av riktigt billiga cykeldatorer som inte har inbyggd GPS men dessa modeller rekommenderas inte av oss. Många som lägger pengarna på dessa inser ganska snabbt att de hade önskat en bättre modell.
Kan man planera rutter med cykeldatorn?
Med de bästa cykeldatorerna kan du det. Då kan du i lugn och ro planera din rutt på datorn hemma och sedan föra över den till din cykeldator och bege dig iväg. Eftersom cykeldatorn vet din position med GPS kan den vägleda dig genom att berätta var du ska svänga när du närmar dig en vägkorsning eller om vägen svänger.
Toppsegmentet av cykeldatorer har ofta inbyggda kartor också om du vill få ut ännu mer navigering.
Fungerar cykeldatorn i triathlon också?
Ja cykeldatorer fungerar lika bra i triathlon som för vanlig landsvägscykling med racer. I triathlon har du dock andra aktiviteter med som du vill spåra och därför kör många triathleter med multisportklocka vilket i praktiken är träningsklocka/pulsklocka men där du med enkla knapptryckningar kan byta mellan aktiviteter vilket är optimalt för triathlon. På så sätt kan du se deltider och din hastighet för respektive gren för så väl simning, cykling och löpning.
För triathlon kommer cykeldatorn kanske bäst in i träningen där den kan vara ett bra komplement då mycket träningstid läggs på just cykling för triathlon.
Vad innebär en kraftmätare/wattmätare?
En kraftmätare eller wattmätare är en sensor som byggs in pedalen för att känna av hur mycket kraft ditt ben överför till pedalen. Du får alltså en direkt och exakt siffra på hur mycket energi du ger just nu.
Pulsmätning med pulsband är inte lika exakt och har även en fördröjning innan pulsen går upp.
Hur fungerar billiga cykeldatorer?
Billiga cykeldatorer från t.ex. Sigma är enkelt utrustade med en display och sedan monteras sensorer på cykeln för att mäta kadens och hjulet för att ge sträcka och hastighet. Det är mycket enkelt men är också långt ifrån alla de funktioner som finns idag på de bästa cykeldatorerna.
Vill du satsa på detta borde du kunna hitta okej modeller runt 500 kronor.
Kan man köpa bra cykeldator på nätet?
Ja det är t.o.m. rekommenderat då priserna brukar vara lägre och vill du köpa någon av de bästa cykeldatorerna så finns det ofta hundralappar att spara. Dessutom är det ofta rätt bekvämt att beställa online och bara hämta på posten senare.
Ta en titt i de cykelbutiker som vi listar.