Cykelhållare

Cykelhållare - Bäst i testCykelhållare är ett bra sätt för att kunna transportera cyklar på en bil. De mest klassiska och i vissa fall bästa cykelhållare är de som fästs på dragkroken och där du sedan hänger din racercykel på. Men det finns även varianter som fästs i bakluckan och inte kräver dragkrok samt även cykelhållare för taket.

På denna sida kommer vi gå igenom de bästa cykelhållarna (cykelställ) för att transportera cyklar med bilen. Vi kommer lyfta fram de bästa modellerna, hur de står sig i tester och rekommendationer till dig som vill ha något riktigt bra.

Innehållsförteckning

Bästa cykelhållaren

Inte helt oväntat är det Thule som går inte som bästa alternativ för dig som önskar att köpa en bra cykelhållare. Thule är marknadsledande på cykelhållare till bilar och vi presterar den bästa cykelhållaren samt det bäst budgetvalet.

Båda dessa alternativ tas hem av Thule och vilket som passar dig bäst är något du får läsa dig till. Det går att hitta ännu billigare cykelhållare men om du har dragkrok får du mycket för pengarna genom att välja Thules billigare modell. Det är viktigt att tänka på att många racercyklar kostar en del pengar och att transportera dem säkert är att investera i sin racercykel.

Thule EasyFold - Bäst i test (Cykelhållare) Thule EasyFold – Bäst i test

Thule EasyFold är ingen billig pjäs utan kommer med väldigt många finesser och egenskaper som andra cykelhållare inte har. Är man ett par som älskar att cykla och ta med sig sin racercykel eller mountainbike så är Thule EasyFold den bästa cykelhållaren du kan hitta.

Prislappen är saftig men fördelat på två fina cyklar är det en liten prisslapp för att på ett effektivt och säkert sätt transportera cyklarna med hjälp av en dragkrok på bilen.

Thule EasyFold är väldigt enkelt att vika ihop till ett litet paket som är lätt att förvara och något som namnet bygger på också. Trots att den är smidig klarar den av en lastkapacitet på 60 kg totalt.

Det är väldigt enkelt att montera cyklarna på cykelhållaren och du kommer även åt bagaget utan att montera av cyklarna. Du kan även låsa fast cyklarna i cykelhållaren och cykelhållaren går att låsa fast i dragkroken för minskad stöldrisk vid stopp och pauser.

Cyklarna står på plattan och med en låsarm som håller de på plats rör sig inte cyklarna alls.

Den stora nackdelen är den saftiga prislappen med ett rekommenderat pris på ca 8000 kronor för modellen som rymmer 2 cyklar. Denna går dock att hitta billigare hos t.ex. Cykelkraft.

Köp hos Cykloteket

 

Thule HangOn - Bästa budgetval Thule 972 Hang-on – Bästa budgetval

Thule HangOn är utan tvekan det bästa budgetvalet du kommer kunna hitta och bör satsa på om du transporterar racercyklar som är värda lite pengar.

Thule HangOn klarar av att bära 3 cyklar med en total lastkapacitet på 45 kg. Cyklarna hänger stabilt på cykelhållaren och med gummi som skyddar cykeln mot skav.

Cykelhållaren kan enkelt fällas ihop för smidig förvaring.

Enkelheten, kvaliteten och skyddet mot skav gör att Thule HangOn kvalar in som bästa budgetval. Äldre men liknande modell från Thule har fått bäst i test av Råd&Rön samt av Vi Bilägare.

Priset ligger på ca 1500 kronor och kvalar in som bästa cykelhållare för lägre prisnivån.

Köp hos Cykloteket

 

Thule Proride - Cykelhållare taket Thule Proride 598 – För taket

För dig som inte har någon dragkrok men har rails att montera en cykelhållare på så är Thule Proride ett bra och prisvärt alternativ som uppskattas av kunderna.

Thule Proride är ett säkert och bra sätt att transportera cyklen på taket. Hjulen låses fast på cykelhållarens nedre del medan armen med den stabila och vadderade gripklon tar tag on cykelramen och håller den stående.

Som ökat stöldskydd kan du låsa fast cykeln i cykelhållaren som i sin tur kan låsas fast i takräcket vilket gör att du kan koppla av mer när du stannar för en paus eller toalettbesök.

Priset ligger på ca 1 500 kronor men kräver att du har rails att fästa den i.

Köp hos Cykloteket

 

Transportera cykeln säkert

Cykelhållare säkerhetAtt transportera sin racercykel, mountainbike eller annan cykel säkert innebär att cykelhållaren är bra och därför är det viktigt att välja de bästa från tester så du inte blir missnöjd med ditt köp.

En bra cykelhållare håller cykeln på plats utan att ramen glider eller att däcken gungar/svänger under färd. Det är förargligt att inse att fälgen skadats när den slagit bort lack från bilen för att man inte investerade i en bra cykelhållare redan från början.

Förutom att cykeln ska transporteras på ett säkert sätt där den sitter stabilt och med skyddande material så inga skav uppstår och att man kan ta av sin racercykel i samma skick som när man lastade upp den så är det rätt skönt om säkerheten för stöld finns där också. Efter en längre bilfärd kanske både hungern letar sig på eller ett toalettbesök blir aktuellt och då är det skönt om man kan vara säker på att cykeln sitter på cykelhållaren även efter pausen.

När det kommer till val av cykelhållare så finns det olika för- och nackdelar beroende på var cykeln placeras. Bakom bilen skyddas cykeln mot stenskott och risken att cykeln slår emot något är mycket liten. Däremot kan den bli smutsig om väglaget skvätter upp mycket på cyklarna. Detta går dock att delvis skydda med täcken och liknande tillbehör.

Att transportera cykeln på taket kan också sina fördelar då mindre smuts antagligen kommer nå cykeln men där höjden på bilen förändrats och plats där man är van att kunna köra under kanske inte längre fungerar. Det är större risk att cykeln skadas av tankspriddhet när den sitter på taket och det brukar även vara lite jobbigare att få upp dem där. Därför är det främst rekommenderat om du verkligen har nytta av fördelarna eller om du helt enkelt saknar dragkrok på bilen.

Vad som är bäst för dig och som är säkrast för dig får du helt enkelt försöka lista ut själv.

Cykelhållare utan dragkrok

Thule BackPac för bakluckaOm du saknar dragkrok på din bil brukar det enklaste vara att titta på en cykelhållare som du kan fästa på rails på bilens tak. Dessa cykelhållare är inte mycket dyrare än de som finns för dragkrok men det kan vara lite mer omständligt att hantera detta då det är mycket enklare att lyfta en cykel till en lägre höjd vid dragkroken än att lyfta upp den på taket.

Ett annat alternativ är att välja någon av de cykelhållare som är anpassade för att fästas i bagageluckan. Dessa är ganska smidiga alternativ och ett bra alternativ om man inte har någon dragkrok på bilen.

Thule har flera cykelhållare som fästs i bagageluckan på bilen och som säkert kan transportera racercyklar. De brukar vara lite mer omständliga att få på plats och klarar sällan samma vikt som de som fästs på dragkroken men de bästa cykelhållarna för bakluckan klarar riktigt mycket vikt de med och Thule BackPac klarar t.ex. 60 kilo som är lika mycket som deras bästa modeller.

Thule BackPac är förmodligen den bästa cykelhållaren för dig som vill fästa den i bakluckan på bilen. Den klarar som sagt 60 kilo och kan utökas med adapter så den tar 4 cyklar. Den är enkel att fälla ihop och kan anpassas till många bilmodeller. Cyklarna sitter väldigt säkert på för att skydda både bilen och cyklarna.

Denna modell finns även hos cykelbutikerna vi listar och priset ligger runt 3000 kronor.

Billigare alternativ?

Om du har en racercykel så är den förmodligen värd någonstans runt 10 000 kronor eller mer. Att köpa en billig cykelhållare på en lågprisbutik som håller en sämre kvalitet, skyddar cykeln och bilen sämre samt att den helt enkelt inte har samma funktioner är förmodligen ingen bra idé.

Racercyklar är förvisso oftast tillverkade till aluminium eller kolfiber så de lär inte rosta även om lite färg skulle skavas bort. Men många tycker sin cykel är en fin investering och ett snyggt träningsredskap och vill helst inte slita på delar i onödan.

Vi rekommenderar inte de billigaste alternativet och de bästa cykelhållarna är de som skyddar cykeln, bilen och som håller allting på plats på ett enkelt sätt. Det finns en anledning varför modellerna från Thule fått bäst i test så många gånger och när man tittar på specifika recensioner av produkterna så är det ofta 9/10 av liknande betyg som återkommer.

Kommentarer inaktiverade.