Cykeltrainer

cykeltrainer - bäst i testOm du funderar på att köpa en cykeltrainer har du antagligen hållit på med cykling ett bra tag eller vill satsa stort direkt. En bra cykeltrainer kommer kunna göra att du kan flytta cyklingen och träningen till inomhus och behöver således inte ge dig ut.

Att cykla på en bra cykeltrainer inomhus är perfekt för kortare pass, intervaller eller om vädret inte ger bra förutsättningar för träning utomhus. Med en cykeltrainer ansluter du din vanliga racercykel eller mountainbike och kan träna inomhus. I Sverige är stora delar av vintern svår att träning med sin racercykel utomhus och därför är det många som väljer att investera i någon av de bästa cykeltrainers som finns.

Cykeltrainers – Bäst i Test

Om du tittar på cykeltrainers så finns det en mängd olika varianter att välja mellan och vad som är bäst och vad som är sämre är inte så lätt att avgöra. Att satsa på en riktigt bra cykeltrainer kommer göra det mycket mer behagligt för dig att träna inomhus och ofta skiljer det som natt och dag mellan modeller.

Oavsett var du bor så kommer en cykeltrainer som är tyst att vara väldigt bra men bor du i lägenhet så kanske det är den bästa funktionen och viktigaste så att vibrationer inte stör några grannar om du går upp extra tidigt och vill köra ett träningspass innan jobb.

Det finns några okej modeller i prissegmentet runt 3000 kronor och vi kommer gå i genom de som är bäst i tester både där men framför allt bland de dyrare toppmodellerna som kostar ca 10 000 kronor. Att redan från börja köpa den bästa cykeltrainer för dina behov kommer underlätta mycket.

TACX Neo Smart T2800 Tacx Neo Smart – Bäst i test
Tacx är en världsledande tillverkare på cykeltrainers och deras Neo Smart är en av deras toppmodeller som har en mängd bra fördelar.

Tacx Neo ger en känsla som gör att du kommer nära hur cykling på väg kan upplevas utan att göra onödigt mycket väsen ifrån sig. Modellen har en inbyggd motorbroms vilket fungerar väldigt bra och det lilla oväsen som först kommer främst från kedjan.

Tacx Neo Smart styrs med smartphone/surfplatta där du kan ställa motstånd och se hastighet, kadens och kraftmätning. Den går även att koppla till Zwift.

En annan fördel är de stora men hopfällbara benen som gör att den är lätt att flytta undan.

För dig som vill ha en cykeltrainer som blivit utsedd till bäst i test och fått väldigt bra omdömen i recensioner så är Tacx Neo Smart något att sikta på.

Köp hos Cykloteket

 

Wahoo Fitness KICKR - bäst i test Wahoo Fitness KICKR – Bäst i test
Tittar man på recensioner överlag och tester av cykeltrainers så är det Tacx Neo Smart och Wahoo Fitness KICKR som dominerar den senaste tiden därför anser vi att båda två förtjänar titulera som bästa cykeltrainer just nu.

Wahoo Fitness KICKR är en fantastiskt bra cykeltrainer som utan tvekan kan vara det bästa valet för någon som vill satsa på sin cykling även under vinterhalvåret.

Den inbyggda bromsen använder elektromagnetism för att simulera och återskapa en så verkligen känsla för dig som möjligt. Vilket även är något som den blivit väldigt känd för.

Antingen kan du själv reglera motstånd och lutning genom en app eller så låter du tredjepartsprogram som t.ex. Zwift ta hand om det åt dig. På så sätt kan du helt och hållet fokusera på att cykla och få ett scenario som är så likt utomhuscykling som möjligt.

Köp hos Cykloteket

 

 Elite QUBO Digital Smart B+ Elite QUBO Digital Smart B+ – Bästa budgetval
Billiga cykeltrainers kommer inte att kunna prestera som toppmodellerna och det är något man bör vara medveten om.

Elite QUBO Digital Smart B+ är en riktigt bra men billig cykeltrainer med tanke på vad du får ut av den. Du använder bakhjulet som rullar mot ett motstånd med denna modell och den ger ifrån sig en del ljud men har trots allt en väldigt bra känsla.

Modellen fungerar bra med Zwift om du förbättra din upplevelse av inomhuscykling och för sitt prissegment ger Elite QUBO Digital Smart B+ väldigt mycket för pengarna.

Om du vill se en demonstration av cykeltrainern och hur den presterar så spana in denna video.

Modellen har utgått.

Köp hos Cykloteket

 

Zwift – Ger en bättre upplevelse

Att använda sin cykeltrainer inomhus ger dig möjligheten att cykla medan du kollar på en TV-serie eller något annat men i ärlighetens namn vill många få träningen inomhus att bli så lik träningen utomhus som möjligt. Att verkligen få känslan av cykla genom natur och landskap medan huvudet rensas på tankar är något man lätt går miste om framför TV:n.

Zwift är däremot en lösning som gör att din cykling inomhus blir mycket bättre. Det är ett program som påminner om 3D-spel i utseende men där du sammankopplat din cykeltrainer med ANT+ stöd till en dator som kör Zwift. Din träning och cykling återspeglar sig i 3D-värld med andra cyklister och du kan även lägga upp olika träningspass och på ett mycket roligare och bättre sätt få ut det mesta av din träning inomhus.

Det enda som krävs för att köra Zwift med din cykeltrainer är den har stöd för det att kommunicera med andra enheter genom t.ex. ANT+ vilket även många vanliga cykeldatorer kan. Zwift kommer då få all information om din cykling och hur hårt du cyklar, din kadens m.m. och kan visa all information på skärmen samtidigt som din figur tar sig framåt genom världen.

Det är inte konstigt att många valt att använda sig av Zwift och det kostar inte mer än $10/mån (ca 80 kr) för att få tillgång till alla banor, världar och funktioner. Zwift bjuder även på en mängd sociala funktioner för att du ska kunna integrera dig med dina vänner och andra online.

Vill man satsa på sin cykling och redan har lagt åtskilliga tiotusentals kronor på sin racercykel är det inte konstigt att man investerar i en väldigt bra cykeltrainer som ofta kostar 7 000 – 12 000 kronor men som blir ett kraftfullt redskap tillsammans med Zwift.

Du kan läsa mer om programmet på zwift.com.

Zwift Videos

Videos som introducerar dig till Zwift, vad det är och hur du kommer igång.

Kom igång med Zwift och cykeltrainer på en liten budget – Rolig cykling inomhus så billigt som möjligt!

Demonstration av Zwift och träningsformer för en bättre inblick i hur programmet fungerar.

Så väljer du en bra cykeltrainer

Att välja cykeltrainer är inte lätt och de billigaste budgetmodellerna som säljs i vissa lågpriskedjor som Biltema går knappt att jämföra mot de bästa cykeltrainers som finns bland toppmodellerna. Exakt vad du behöver och vad du kan nöja dig med en fråga som är värd fundera på.

Billiga cykeltrainers är oftast inte så avancerade, ger inte en så bra känsla och är framför allt oftast högljudda. Om du ska placera din cykeltrainer i garaget och ha musik i öronen kanske inte detta stör dig så mycket men funktionaliteten och känslan har ändå en betydelse.

Om du cykling är viktigt för dig och du redan lagt mycket pengar på en bra racercykel så är det kanske inte så konstigt att lägga en hel del pengar på en bra cykeltrainer heller. Även de bästa cykeltrainers kostar ungefär som en billig racercykel men eftersom det är cykeltrainern som gör att du kan få en bra volym i din cykelträning även på vintern så är det inte dumt att investera i något bra.

De bästa cykeltrainers är därför inte ovanliga investeringar även bland motionärer eftersom man vet med sig att detta är ens huvudsakliga träningsaktivitet och för att komma ur vintern i bra form inför vårens och sommarens cykling så kommer cykeltrainern vara A och O.

Det är inte ovanligt att de som gått från billiga cykeltrainers till dyrare modeller beskriver det som natt och dag där de tidigare fick tvinga sig till att cykla inomhus och där de nu tycker att det är fantastiskt kul och där känslan är väldigt snarlik till att cykla på landsväg. Kombinerat med program som Zwift så har man dessutom en miljö som kan stimulera hjärnan positivt under träningen och göra allting roligare.

Billiga cykeltrainers

Billiga cykeltrainers rekommenderas om du känner att du måste träna inomhus men inte har pengarna att investera i en dyrare cykeltrainer. Vi har valt ut en billigare modell som bäst i det lägre prissegmentet men det finns ännu billigare cykeltrainers om man måste gå ner i pris.

Biltema har t.ex. en väldigt billig cykeltrainer och om pengarna är det viktigaste så kanske deras modell kan vara något du kan börja med. Andra instegsmodeller från tillverkare som Tacx och Elite hittar du hos cykelbutikerna vi listar och det kan ge en hel del att gå upp till runt 2000 kronor även om detta fortfarande klassas som väldigt billiga cykeltrainers.

Vår rekommendation blir att försöka satsa på något ordentligt från början. Vill du komma billigt undan finns det alternativ men var samtidigt medveten om att det är gigantiska skillnader mellan de billigaste och dyraste modellerna. Att spendera hundratals timmar varje år på en cykeltrainer som inte återger en bra känsla kommer inte vara kul.

Källor

Vi använder flera källor och egna kunskaper för att sammanställa och presentera informationen om cykeltrainers. Vårt mål är att hålla informationen uppdaterat då nya modeller snabbt kan måla om landskapsbilden. Här nedanför listar vi en del källor vi använt för att sammanställa informationen ovan.

Kommentarer inaktiverade.